Zamieszczone przez MiKruS
O2 kombi - dobre wieści dla VAT-owcow?
Zwiń
X
-
No i dzis rzad uchwalil to co ponizej (zaczerpniete z Onet-u)
Sejm przyjął nowe definicje samochodu dostawczego, przy zakupie którego przedsiębiorcy będą mogli odliczać VAT. Posłowie uchwalili również zasady odliczania tego podatku przy zakupie samochodów osobowych.
Zgodnie z poprawkami do ustawy o podatku od towarów i usług przyjętymi w piątek pełne odliczenia VAT przy zakupie samochodu i oraz podatku zapłaconego w cenie paliwa będą dotyczyły tylko użytkowników samochodów ciężarowych oraz dostawczych. Za samochód dostawczy zostanie uznany pojazd, który ma tylko jeden rząd siedzeń i tak zwaną trwałą przestrzeń bagażową. W przypadku samochodów z dwoma rzędami siedzeń VAT będzie można odliczać wtedy, gdy część bagażowa jest dłuższa od pasażerskiej.
Nowa ustawa o VAT umożliwia również częściowe odliczanie tego podatku przy zakupie samochodów osobowych wykorzystywanych do działalności gospodarczej. W tym przypadku limit odliczenia ma wynosić 60 proc. podatku z faktury, ale nie więcej niż 6 tys. zł, a właściciel nie będzie mógł odliczać VAT zawartego w cenie paliwa.
Nowe przepisy zastąpiły tzw. wzór Lisaka, który określał, kiedy auto może korzystać z preferencji w VAT. Eksperci zarzucali autorowi wzoru - posłowi Januszowi Lisakowi - że stworzony przez niego zapis jest zbyt skomplikowany i niejasny.
Wprowadzone zasady odliczania VAT przy zakupie samochodów miały poparcie Ministerstwa Finansów, które chciało uniknąć przyjęcia złagodzonej wersji wzoru Lisaka, zakładającej zlikwidowanie limitu 50-proc. odliczenia podatku i ustalenie limitu kwotowego na poziomie 7 tys. zł. Według wiceministra finansów Jarosława Nenemana takie rozwiązanie naraziłoby budżet na stratę około 300 mln zł.
"Po wprowadzonych zmianach te negatywne skutki budżetowe będą o wiele mniejsze i wyniosą około 20-30 mln zł" - powiedział w piątek dziennikarzom Neneman.
Komentarz
-
-
Jak zwykle komusze marnowanie zasobów, pomysłowości, czasu, nerwów i czego tam jeszcze. A przecież wystarczy żeby po prostu VAT był VATem a nie parodią samego siebie, z systemem wykluczeń, zastrzeżeń, przypisów, suplementów etc. Jasne zasady powinny być fundamentem (nie tylko) obrotu. A VAT był jasny, tylko w perspektywie czasu obliczony na realizację pomysłu, jak z niego zrobić lepszy podatek do ssania przedsiębiorców. Skoro ludziska łyknęli niegdyś jednorazową podwyżkę o 22% "dla swojego dobra" (!!!!%#$@$#@%^!!!) bez rewolucji, to łykną wszystko i będą dalej bezwietrznie siedzieć w chałupach.
Dlatego uważam, że NIC się w tej kwesti znacząco nie zmieni, bo jak ktoś już raz wziąwszy najpierw "palec" chwycił w końcu, upragnioną, całą rękę, to już niczego nie popuści.
I znów jest ta pierrrr... relacja "my i wy" a koniak wciąż jest napojem "ludu", pitym ustami jego reprezentantów. Sorry, ale mnie nosi jak widzę takie naiwne, szczeniackie ściemy rządowe "że coś się robi".
--
E--
sen supermarketu: szanowni klienci, jestescie jeb...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ukimoże wywolam burze ale na zachodzie, a szczególnie na północy takie cięzarówki to coś normalnego.
Też sie kiedyś nie mogłem nadziwic widząć nowe A6 dwu osobowe.
--
E--
sen supermarketu: szanowni klienci, jestescie jeb...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftNo to ze temat nam juz prawie umarl, oto co dzis rzad wymyslil:
[i]Samochodem dostawczym będzie auto, które ma jeden rząd siedzeń i oddzieloną przestrzeń ładunkową albo dwa rzędy siedzeń, ale wtedy przestrzeń ładunkowa musi być dłuższa od osobowej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSKupie se normalna Octe II kombi i bede odliczal caly Vat, a jak przyjdzie kontrola do firmy i bedzie ja chciala zobaczyc, to se wstawie krate i wyjme tylna kanape - beda mogli mi skoczyc na pracie... :P
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
Jest cos takiego w cenniku, tez to zauwazylem, ale cwaniacy nie daja w wersji Elegance. Fakt po "obnizce" mozna dokupic wszystko, ale to nawet klime automatyczna trzeba placic.
Nie wiem czy ktos robil porownanie jednej wersji z dodatami a drugiej serii
Homologacja kosztuje chyba 3100zl
[ Dodano: 02-06-2005, 09:25 ]
Teraz patrze i jest Elegance, jakis burdel maja na tej stronie gdzies znalazlem ze nie moze byc Elegance dzis z pop-upa na glownej stronie otwarl mi sie cennik ze mozna.
Komentarz
-
-
Teraz patrze i jest Elegance, jakis burdel maja na tej stronie gdzies znalazlem ze nie moze byc Elegance dzis z pop-upa na glownej stronie otwarl mi sie cennik ze mozna.
to tak jak by faktycznie Elegance nie można było w wersji ciężarowej kupić...hmmm
zresztą 100tyś za nową Octavkę(Elegance)...to nie wiem czy czegoś innego by nie znalazł :|
Komentarz
-
-
Hehe Mondeo TDCi i modlic sie zeby cos w nim nie polecialo :diabelski_usmiech
Ta wersja Adventure 4x4 tez do tanich nie nalezy.
Jestem tylko ciekaw kiedys pojawi sie Golf 5 combi i ile bedzie kosztowal. Bo po cenie Golfa GTI gdzie wszystko wymaga doplaty jak i w normalnych to ten do tanich nie bedzie nalezal.
Komentarz
-
-
Seat Toledo kosztuje porownywalne pieniadze do Octavii i jego design nie kazdemu sie podoba. Golfa juz opisalem. Audi hmm no to jeszcze jakies 50% extra - 8 kolek jest drozsze niz zwykle 4 :wink: BMW No to za malutkie BMW 120d z fajnym wypasem to 140-150tys, wieksza 320d to jeszcze jakies 20 tys zl. Altea na dzien dzisiejszy nie ma DSG w silniku 2.0TDi jesli aftomat kogos interesuje.
Komentarz
-
-
Altea na dzien dzisiejszy nie ma DSG w silniku 2.0TDi jesli aftomat kogos interesuje.
Wszystko narazie w sferze marzeń, do końca mojego leasingu jeszcze 1,5 roku, więc zanim coś będę mógł zmieniać o ile będzie jakaś kasiora to conajmniej 2latka...
BTW:Jeszcze jedna rzecz mnie zdziwiła w cenniku , który Maicroft dołączył....
Dopisane jak zwykle na dole, ze udzielają promocyjnego leasingu na auta ...osobowe...A co z wersją PREMIA? :shock:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftAle przepisy weszly od 1 czerwca czy w 90 dni od 1 czerwca??
Do 15 czerwca wszyscy musza zarejestrowac te umowy w US, bo w przeciwnym razie straca mozliwosc rozliczania pelnego VAT-u.
Polecam tez lekture:
TDI 205PS
Komentarz
-
Komentarz